Krupnik – przepis na nalewkę
Zdradzamy przepis na jedną z jaczeńskich nalewek. Kieliszeczek łatwego w przygotowaniu, gorącego i aromatycznego krupniku to znakomita propozycja na chłodne dni.
Składniki:
- Ćwierć kg miodu,
- 2 szklanki wody
- Ćwierć laski wanilii,
- Mały kawałek cynamonu,
- 2 goździki,
- 1 ziarno ziela angielskiego,
- Suszona skórka z cytryny,
- 0,5 litra spirytusu,
Przygotowanie
Miód, wanilię, 2 go?dziki , cynamon, skórkę z cytryny, jedno ziarno ziela angielskiego zalać dwoma szklankami wody i zagotować. Zestawić z ognia i ostrożnie wlać 0,5 litra spirytusu. Wymieszać dokładnie i podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem aż do zagotowania.
Przecedzi? przez sitko i podawać na zimno lub gorąco.
Do gorącego można włożyć kawałek czekolady i odrobinę masa.