COOK IT RAW 2012. Polska, Suwalszczyzna, Jaczno.
26-30 sierpnia 2012
?wiatowej s?awy szefowie kuchni, cure poszukuj?cy na Suwalszczy?nie inspiracji i wyzwa? kulinarnych spotkali si? w naszym Go?ci?cu podczas polskiej edycji COOK IT RAW.
Przez cztery dni pobytu utytu?owani michelinowskimi gwiazdkami kucharze poznawali lokalne produkty, look potrawy i tradycje kulinarne. Pani Maria ?anczkowska poda?a na powitaln? kolacj? ?urek, flaczki z jelenia i bitki z dzika, by?y równie? dania rybne, a nasza Pani Krysia przygotowa?a na lunch swój popisowy udziec z indyka w rozmarynie.
Podczas poniedzia?kowego pikniku go?cie próbowali specja?ów przyrz?dzonych dla nich przez lokalnych producentów ?ywno?ci, podgl?dali tajniki wyrobu takich smako?yków jak kindziuk czy babka ziemniaczana. By?y sery, miody, dziczyzna, w?dzone ryby, domowe nalewki i …bimber. Ogromne zainteresowanie wzbudzi? pokaz wypieku s?kacza pani Teresy Biziewskiej, a jagni? z ro?na przygotowane przez naszych s?siadów z Agrorancza znikn??o zanim zd??yli?my zrobi? zdj?cia:) Pan Janusz z ekip? zademonstrowa? wszystkie etapy wypieku razowego chleba na tataraku.
Specjalnie na t? okazj? na Jacznie powsta? tradycyjny piec chlebowy. Piec pe?ni równie? funkcj? kuchni, kominka, grilla i w?dzarni. Autorem projektu i g?ównym wykonawc? jest utalentowany artysta plastyk mieszkaj?cy w Ma?kowej Rudzie, Rafa? Strumi??o.
Uwie?czeniem pobytu by?a uczta fina?owa, podczas której ka?dy z szefów zaprezentowa? swoje autorskie danie inspirowane nowoodkrytymi suwalskimi smakami. Powsta?y niezwyk?e kompozycje smakowe, wszystkie przygotowane z dost?pnych na Suwalszczy?nie produktów. Pe?ne aromatu w?dzarnianego dymu i niezwyk?ych le?nych akcentów – zió?, owoców i grzybów, podane w postaci ma?ych dzie? sztuki, które przed konsumpcj? uwiecznili?my na za??czonych zdj?ciach.
Ciekawe linki:
Strona g?ówna COOK IT RAW
NOUVEL OBSERVATEUR
Powrót do ?ród?a smaku
Gazeta Wyborcza